Witam!!! mam takie zadanko:
Oblicz pole koła wpisanego w deltoid o polu 42cm2, którego obwód jest równy 28cm.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Z góry dziękuje!
Koło wpisane w deltoid
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Koło wpisane w deltoid
a,b - boki danego czworokąta (deltoidu)
p - połowa obwodu danego czworokąta (deltoidu)
\(\displaystyle{ p=a+b=14}\)
Pole czworokąta wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ P=pr}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}=\frac{42}{14}=3}\)
Pole koła:
\(\displaystyle{ S=\pi r^2}\)
/Poprawione. /
p - połowa obwodu danego czworokąta (deltoidu)
\(\displaystyle{ p=a+b=14}\)
Pole czworokąta wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ P=pr}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}=\frac{42}{14}=3}\)
Pole koła:
\(\displaystyle{ S=\pi r^2}\)
/Poprawione. /
Ostatnio zmieniony 20 cze 2010, o 18:13 przez ?ntegral, łącznie zmieniany 1 raz.
Koło wpisane w deltoid
Wzór na pole pomylił Ci się z obwodem koła, poza tym wszystko się zgadza dzięki za pomoc, bardzo się przydała !!!