Dany jest czworokąt...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sheepy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 cze 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :)
Podziękował: 14 razy

Dany jest czworokąt...

Post autor: sheepy »

Dany jest czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisany w okrąg. Długości boków tego czworokąta są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy podwojonej różnicy
ciągu. Pole czworokąta jest równe \(\displaystyle{ P= 18\sqrt{30}}\).
Wyznacz różnicę ciągu


Wiem, że z twierdzenia kosinusów da się tu wyliczyć \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{7}{13}}\)
i nie wiem co dalej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dany jest czworokąt...

Post autor: piasek101 »

164849.htm
sheepy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 cze 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :)
Podziękował: 14 razy

Dany jest czworokąt...

Post autor: sheepy »

ok, ale co mam zrobić jak będę miał sinus i cosinus \(\displaystyle{ \alpha}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dany jest czworokąt...

Post autor: piasek101 »

Pole czworokąta (jak pisałem) to suma pól dwóch trójkątów, jak znasz sinusy to jedyną niewiadomą będzie (r).
ODPOWIEDZ