Warunek równoległości i prostopadłości prostych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sylwia__66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 cze 2010, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Warunek równoległości i prostopadłości prostych

Post autor: sylwia__66 »

Punkty A(-1,4) B(5,-2) C(7,2) są wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne wierzchołka D-- 17 cze 2010, o 17:48 --Prosze o rozwiązanie tego zadania.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Warunek równoległości i prostopadłości prostych

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \vec{AB} = \vec{CD}}\)
Z tego możesz wyznaczyć szukany punkt.
sylwia__66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 cze 2010, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Warunek równoległości i prostopadłości prostych

Post autor: sylwia__66 »

[6,-6]=[x-7,y-2]
i co dalej mam z tym zrobić?
Wrangler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno, Vilniaus rejonas.
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 7 razy

Warunek równoległości i prostopadłości prostych

Post autor: Wrangler »

6=x-7
-6=y-2
sylwia__66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 cze 2010, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Warunek równoległości i prostopadłości prostych

Post autor: sylwia__66 »

czyli D=(13,-4) tak?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Warunek równoległości i prostopadłości prostych

Post autor: Afish »

Jest ok.
ODPOWIEDZ