Błagam Was o pomoc!, kompletnie nie potrafię zrobić zadań, a są dla mnie niesamowicie ważne:
1. Długości boków równoległoboku są równe 5 i 8, a jego pole wynosi 32. Oblicz długość dłuższej przekątnej równoległoboku.
2. Stosunek długości przekątnych rombu o boku długości 12 jest równy 3:2. Oblicz jego pole.
przekątne równolgłoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
przekątne równolgłoboku
Podpowiedź:
1. poprowadź wysokość z wierzchołka kąta ostrego.
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{e}{f} = \frac{3}{2} \\ ( \frac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2} f)^2=12^2 \end{cases}}\)
1. poprowadź wysokość z wierzchołka kąta ostrego.
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{e}{f} = \frac{3}{2} \\ ( \frac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2} f)^2=12^2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
przekątne równolgłoboku
1.
\(\displaystyle{ a=8}\) - bok
\(\displaystyle{ b=5}\) - bok
\(\displaystyle{ h}\)- wysokość opuszczona na bok \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ d}\) - dłuższa przekatna
Z pola policz wysokość opuszczoną na dłuższy bok.
Po prawej stronie powstanie trójkąt trójkat prostokątny o bokach x, h, b
i drugi, też prostokątny o bokach 8+x, h, d
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+h^2=5^2 \\ (8+x)^2+h^2=d^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a=8}\) - bok
\(\displaystyle{ b=5}\) - bok
\(\displaystyle{ h}\)- wysokość opuszczona na bok \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ d}\) - dłuższa przekatna
Z pola policz wysokość opuszczoną na dłuższy bok.
Po prawej stronie powstanie trójkąt trójkat prostokątny o bokach x, h, b
i drugi, też prostokątny o bokach 8+x, h, d
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+h^2=5^2 \\ (8+x)^2+h^2=d^2 \end{cases}}\)