wielokąt, który ma wszystkie kąty proste.
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
wielokąt, który ma wszystkie kąty proste.
Czy każdy wielokąt wypukły, który ma wszystkie kąty proste jest prostokątem?
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 3 maja 2010, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PT
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
wielokąt, który ma wszystkie kąty proste.
jak na mój chłopski rozum jest tak:
suma kątów w n-kącie \(\displaystyle{ = (n-2) \cdot 180 \textdegree}\)
czyli w tym przypadku
\(\displaystyle{ \frac{(n-2) \cdot 180 \textdegree }{n \cdot 90} =1}\)
taka zależność zachodzi tylko dla n=4
suma kątów w n-kącie \(\displaystyle{ = (n-2) \cdot 180 \textdegree}\)
czyli w tym przypadku
\(\displaystyle{ \frac{(n-2) \cdot 180 \textdegree }{n \cdot 90} =1}\)
taka zależność zachodzi tylko dla n=4
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
wielokąt, który ma wszystkie kąty proste.
Każdy wielokąt możemy podzielić za pomocą przekątnych poprowadzonych do jednego wierzchołka na \(\displaystyle{ n-2}\) trójkątów, w związku z czym suma miar kątów dowolnego n-kąta wynosi:
\(\displaystyle{ S_n=180^\circ(n-2)}\)
Rozważamy wielokąt, w którym wszystkie kąty są proste, czyli można zapisać sumę miar jego kątów następująco:
\(\displaystyle{ S_n=90^\circ \cdot n}\)
Mamy zatem równanie:
\(\displaystyle{ 180^\circ(n-2)=90^\circ \cdot n}\)
Którego jedynym rozwiązaniem jest n=4, zatem istnieje dokładnie jeden taki wielokąt. Jest nim czworokąt.
\(\displaystyle{ S_n=180^\circ(n-2)}\)
Rozważamy wielokąt, w którym wszystkie kąty są proste, czyli można zapisać sumę miar jego kątów następująco:
\(\displaystyle{ S_n=90^\circ \cdot n}\)
Mamy zatem równanie:
\(\displaystyle{ 180^\circ(n-2)=90^\circ \cdot n}\)
Którego jedynym rozwiązaniem jest n=4, zatem istnieje dokładnie jeden taki wielokąt. Jest nim czworokąt.