Wykaż że przekątne...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jamboree
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 maja 2010, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PT
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Wykaż że przekątne...

Post autor: jamboree »

Cześć.
Mam problem z takim zadaniem:

W 5-kącie wypukłym ABCDE:
\(\displaystyle{ | \sphericalangle BDA|=| \sphericalangle CAD|}\),
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ECA|=| \sphericalangle EBD|}\),
\(\displaystyle{ |AC|=|BD|}\)
Wykaż, że \(\displaystyle{ |EB|=|AC|}\)

Z góry dzięki za pomoc
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wykaż że przekątne...

Post autor: TheBill »

Treść prawdopodobnie źle przepisana, bo \(\displaystyle{ |EB| \neq |AC|}\)
ODPOWIEDZ