Jak obliczyć długość wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną, jeżeli w trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 20 i 21 cm.
Jaki trzeba zastosować wzór?
Wysokość poprowadzona na przeciwprostokątna
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Wysokość poprowadzona na przeciwprostokątna
W matematyce nie każde zadanie polega na skorzystaniu z jakiegoś wzoru, trzeba pomyśleć
Oblicz pole, a następnie z tw. Pitagorasa przeciwprostokątną. Obliczone pole jest równe \(\displaystyle{ = \frac{\text{szukana wysokość} \cdot \text{przeciwprostokątna}}{2}}\)
Oblicz pole, a następnie z tw. Pitagorasa przeciwprostokątną. Obliczone pole jest równe \(\displaystyle{ = \frac{\text{szukana wysokość} \cdot \text{przeciwprostokątna}}{2}}\)