Dowodowe z równania okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ghostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy

Dowodowe z równania okręgu

Post autor: Ghostek »

A oto treść zadania:

Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-2)^{2}+ (y-4)^{2}=10}\). Wykaż, że styczne do tego okręgu poprowadzone przez początek układu współrzędnych są prostopadłe.

Jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 21:49 przez Ghostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Dowodowe z równania okręgu

Post autor: Afish »

Wyznaczyć te styczne i porównać ich współczynniki kierunkowe.
Ghostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy

Dowodowe z równania okręgu

Post autor: Ghostek »

Jak je wyznaczyć?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dowodowe z równania okręgu

Post autor: piasek101 »

Szukane \(\displaystyle{ y=ax}\).

Np. z odległości prostej od środka okręgu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dowodowe z równania okręgu

Post autor: anna_ »

Styczna ma przechodzić przez początek układu wspólrzędnych więc jest postaci \(\displaystyle{ y=ax}\)

\(\displaystyle{ (x-2)^{2}+ (y-4)^{2}=10}\)

\(\displaystyle{ (x-2)^{2}+ (ax-4)^{2}=10}\)

\(\displaystyle{ x^2(a^2 + 1) - x(8a + 4) + 10=0}\)

Liczysz deltę i przyrównujesz ją do zera
ODPOWIEDZ