Wyznacz boki i kąty równoległoboku.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Snajpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 20 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Wyznacz boki i kąty równoległoboku.

Post autor: Snajpi »

W równoległoboku abcd przekątne ac i bd są równe ac = 4 i bd = 6 oraz tworzą kąt alfa = 45 stopni. Wyznacz boki i katy równoległoboku.

Wiem tylko tyle ze to trzeba zrobić z twierdzenia cosinusów ale nie mam pojęcia jak. Proszę o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz boki i kąty równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Podpowiedź: przekątne w równoległoboku dzielą się na pół.
Snajpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 20 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Wyznacz boki i kąty równoległoboku.

Post autor: Snajpi »

nmn pisze:Podpowiedź: przekątne w równoległoboku dzielą się na pół.
No właśnie próbuje coś z tym ale trochę mi nie wychodzi. Jestem strasznie slaby z geometrii może jakaś jeszcze podpowiedź?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz boki i kąty równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Drugą podpowiedź sam podałeś, to twierdzenie cosinusów.
ODPOWIEDZ