Dany jest równoległobok ABCD którego krótsza przekątna tworzy kąt prosty z bokiem krótszym, a wysokość wychodząca z z wierzchołka kąta rozwartego dzieli dłuższy bok na odcinki o długościach 6 i 3.
krótszy bok- a
dłuższy bok- b
Policz krótszy bok, wysokość i pole równoległoboku.
Oblicz krótszy bok równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz krótszy bok równoległoboku.
Zrób rysunek i oznacz spodek wysokości z wierzchołka D literą E
Z podobieństwa trójkąta ABD i AED
\(\displaystyle{ \frac{9}{a} = \frac{a}{6}}\)
\(\displaystyle{ a^2=54}\)
\(\displaystyle{ a=3 \sqrt{6}}\)
wysokość z Pitagorasa
Z podobieństwa trójkąta ABD i AED
\(\displaystyle{ \frac{9}{a} = \frac{a}{6}}\)
\(\displaystyle{ a^2=54}\)
\(\displaystyle{ a=3 \sqrt{6}}\)
wysokość z Pitagorasa