Równanie Okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
Równanie Okręgu
Witam! Jak mogę rozwiązać takie zadania?
1.Punkty A(2,3) i B(-4,5) należą do okręgu o. Pole koła ograniczonego tym okręgiem jest równe \(\displaystyle{ 10 \pi}\)
2.Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, gdzie A(0,-8), B(6,0) i C(7,-1).
1.Punkty A(2,3) i B(-4,5) należą do okręgu o. Pole koła ograniczonego tym okręgiem jest równe \(\displaystyle{ 10 \pi}\)
2.Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, gdzie A(0,-8), B(6,0) i C(7,-1).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie Okręgu
Czemu według Ciebie w 1 czegoś brakuje?TheBill pisze:Pierwsze zadanie nie kompletne. Wiesz jaka jest ogólna postać równania okręgu? W czym problem? Wstaw współrzędne punktów.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
Równanie Okręgu
Pierwsze zrobiłem. Wynik wyszedł z pierwiastkami, ale zrobiłem. Nie umiem drugiego. Na sprawdzianie odpowiedź typu: ,,zadanie jest niekompletne" jest niedopuszczalna. Wystarczyło mi danych
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie Okręgu
Ghostek pisze:... Wystarczyło mi danych
2. Zgodnie z wcześniejszą podpowiedzią - wstaw w3spółrzędne punktów do równania ogólnego okręgu.piasek101 pisze:Polecenie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie Okręgu
1. Mi wyszło bez pierwiastków.
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-4)^{2}=10}\)
2.
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=r^{2}}\)
Wstaw współrzędne punktów i licz. Masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-4)^{2}=10}\)
2.
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=r^{2}}\)
Wstaw współrzędne punktów i licz. Masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi.