A więc na sprawdzianie trafiło mi się zadanie w którym myślałem że wszystko zrobiłem dobrze, ale okazało się inaczej. Chciałbym wiedzieć jak obliczyć pole trapezu równoramiennego z danych .
Górna podstawa jest równa 3 cm
dolna jest nieokreślona, lecz jest dłuższa
kat alfa przy dolnej podstawie jest równy 60 stopni, lecz nie jest to trójkąt równoboczny
jeden z boków ma miarę 4cm, skoro to jest równoramienny trapez to drugi ma chyba tyle samo
A więc na moją logikę należy rozłożyć ten trapez na dwa trójkąty i kwadrat
doszedłem do tego:
P kwadratu to a^2 więc 3*3=9 cm^2
P trójkąta prostokątnego to 1/2 *a *h tak?
wiec P=6cm^2
A że są dwa trójkąty to łączne ich pole= 12 cm ^2
Lecz wynik w odpowiedziach jest inny
proszę o pomoc, najlepiej w rozwiązanie mi tego , przy nieznacznym objaśnieniu
Nie trzeba się zbyt rozpisywać , tylko ciutek żebym załapał.
osobie która pomoże wstawię podziękowanie .
Mam nadzieję że ktoś pomoże
//Treść pytania:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego mając dane: górna podstawa =3 cm
bok =4 , kat alfa=60 stopni
Pole trapezu równoramiennego
- Rooibos
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 lut 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: I LO im. St. Dubois
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
Pole trapezu równoramiennego
Masz podzielony ten trapez na dwa trójkąty i czworokąt pośrodku (prostokąt, błędnie założyłeś, że kwadrat!).
Oba trójkąty mają kąty 30, 60, 90. Rozwiązujesz trójkąt, wiedząc, że dany bok (4 cm) to 2a, krótsza przyprostokątna to a, a dłuższa (czyli h trapezu) to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\).
Dalej chyba nie ma problemu?:)
Oba trójkąty mają kąty 30, 60, 90. Rozwiązujesz trójkąt, wiedząc, że dany bok (4 cm) to 2a, krótsza przyprostokątna to a, a dłuższa (czyli h trapezu) to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\).
Dalej chyba nie ma problemu?:)
Pole trapezu równoramiennego
troszeczkę się pogubiłem ...
Więc jeśli mogłabyś pomóc to pomóż mi rozwiązać ten problem
Tak się składa że jestem dobry z humanistyki, lecz matma to nie moja działka jak też inne przedmioty ścisłe
//udało się ...
z góry THX
Więc jeśli mogłabyś pomóc to pomóż mi rozwiązać ten problem
Tak się składa że jestem dobry z humanistyki, lecz matma to nie moja działka jak też inne przedmioty ścisłe
//udało się ...
z góry THX