liczba boków i przekatnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Krucho_chrupek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 mar 2010, o 14:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mikołów
Podziękował: 4 razy

liczba boków i przekatnych

Post autor: Krucho_chrupek »

Oblicz ile boków ma wielokąt wypukły w ktorym jest o 19 przekatnych wiecej niz w wielokacie wypuklym majacym o 2 boki mniej.

Proszę o szybką pomoc i jasne wyjasnienie zadania. Nie mam pojęcia jak to ruszyc i który wzor zastosowac. Z góry dziękuję.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

liczba boków i przekatnych

Post autor: Afish »

Wyprowadź wzór na liczbę przekątnych dowolnego \(\displaystyle{ n}\)-kąta. Potem to już tylko kwestia rozwiązania prostego równania.
Wskazówka:
Ukryta treść:    
Krucho_chrupek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 mar 2010, o 14:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mikołów
Podziękował: 4 razy

liczba boków i przekatnych

Post autor: Krucho_chrupek »

Dziękuje. Ale mogłbym zobaczyc pełne rozwiazanie?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

liczba boków i przekatnych

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2} - 19 = \frac{(n-2)(n-5)}{2} \\
n \ge 5}\)
ODPOWIEDZ