figury podobne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Szymek26
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 12 cze 2010, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

figury podobne

Post autor: Szymek26 »

Narysuj dowolny prostokąt oraz prostokąt do niego podobny o polu dwukrotnie większym.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

figury podobne

Post autor: JakimPL »

Podpowiedź: skonstruuj z odcinka o długości \(\displaystyle{ a}\) odcinek \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\), korzystając z trójkąta \(\displaystyle{ 45^\circ,\ 45^\circ,\ 90^\circ}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

figury podobne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) to przekątna kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\)
Szymek26
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 12 cze 2010, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

figury podobne

Post autor: Szymek26 »

No dobrze i co dalej
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

figury podobne

Post autor: anna_ »

Narysuj dowolny prostokąt o bokach \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
Potem skonstruuj odcinki \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\), te odcinki to właśnie boki prostokąta, którego szukasz
ODPOWIEDZ