Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 12 cze 2010, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Pole trapezu
Oblicz pole trapezu, którego podstawy mają 35cm i 10cm, a długości ramion wynoszą 20cm i 15cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole trapezu
Zrób rysunek i poprowadź wysokości z wierzchołków katów rozwartych.
\(\displaystyle{ x}\) - odcinek na dolnej podstawie (ten z lewej strony)
\(\displaystyle{ y}\) - odcinek na dolnej podstawie (ten z prawej strony)
\(\displaystyle{ 20}\) - lewe ramię trapezu
\(\displaystyle{ 15}\) - prawe ramię trapezu
Policz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+10+y=35 \\ 20^2-x^2=15^2-y^2 \end{cases}}\)
potem wysokość z:
\(\displaystyle{ h^2=20^2-x^2}\)
lub z:
\(\displaystyle{ h^2=15^2-y^2}\)
\(\displaystyle{ x}\) - odcinek na dolnej podstawie (ten z lewej strony)
\(\displaystyle{ y}\) - odcinek na dolnej podstawie (ten z prawej strony)
\(\displaystyle{ 20}\) - lewe ramię trapezu
\(\displaystyle{ 15}\) - prawe ramię trapezu
Policz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+10+y=35 \\ 20^2-x^2=15^2-y^2 \end{cases}}\)
potem wysokość z:
\(\displaystyle{ h^2=20^2-x^2}\)
lub z:
\(\displaystyle{ h^2=15^2-y^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 12 cze 2010, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Pole trapezu
Sorki ale jestem w gimnazjum i nie wiem co do mnie mówisz. Znasz jakiś sposób na rozwiązanie tego zadania żeby uniknąć równań kwadratowych bo mi nie uzna nauczycielka