Witam mam takie zadanie.
Startujacy samolot wznosi sie pod katem 15 stopni z predkoscia 80 m/s.Jaka wysokosc osiaga samolot po 2 minutach oderwania sie od ziemi??
Sinus w trojkacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Sinus w trojkacie.
1. Policz ile metrów ten samolot przeleci po 2 minutach: \(\displaystyle{ s = Vt}\) (pamiętaj o zamianie jednostek)
2. Szukana wysokośc \(\displaystyle{ h}\) wyliczymy ze wzoru \(\displaystyle{ sin15 = \frac{h}{s}}\)
2. Szukana wysokośc \(\displaystyle{ h}\) wyliczymy ze wzoru \(\displaystyle{ sin15 = \frac{h}{s}}\)