pole i ob równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

pole i ob równoległoboku

Post autor: kamil13151 »

Oblicz pole i obwód równoległoboku o bokach długości 5 i 6 cm, jeśli kąt między tymi bokami ma miarę 45*

Dobrze?

\(\displaystyle{ OB = 2 \cdot 5 + 2 \cdot 6 =22}\)

\(\displaystyle{ h = a \sqrt{2} = 5}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{5}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{5 \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ P = ah = 6 \cdot \frac{5 \sqrt{2} }{2} = 15 \sqrt{2}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole i ob równoległoboku

Post autor: anna_ »

kamil13151 pisze:\(\displaystyle{ h = a \sqrt{2}}\)
Skąd masz ten wzór?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

pole i ob równoległoboku

Post autor: kamil13151 »

z zależności trójkąta równoramiennego
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole i ob równoległoboku

Post autor: anna_ »

No tak, ale u Ciebie a=6, a nie 5

Wstaw zamiast \(\displaystyle{ a}\) \(\displaystyle{ b}\) i będzie dobrze
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

pole i ob równoległoboku

Post autor: kamil13151 »

tak po prostu mi się napisało poprawię

ale czy dobrze zadanie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole i ob równoległoboku

Post autor: anna_ »

Zmień tylko literkę.
\(\displaystyle{ h = b \sqrt{2} = 5}\)

reszta jest dobrze.
ODPOWIEDZ