Mam dany graniastosłup prawidłowy ośmiokątny o wysokości 5 i krawędzi podstawy 2. Jak obliczyć objętość?
Proszę bez funkcji, jestem w 2 klasie gimnazjum.
Objętość gran. 8-kąt. foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Objętość gran. 8-kąt. foremnego
Wzór na pole ośmiokąta foremnego w zależności od długości jego krawędzi da się wyprowadzić (jak wzór na pole każdego n-kąta foremnego). Ale do tego potrzebna jest trygonometria, której pewnie jeszcze nie miałeś.
Ogólny wzór jest taki:
\(\displaystyle{ S_n= \frac{a^2n}{4}ctg \frac{180^\circ}{n}}\)
Czyli do ośmiokąta potrzebna jest funkcja trygonometryczna kąta \(\displaystyle{ 22,5^\circ}\), którą można wyprowadzić lub wziąć z tablic.
Gotowy wzór będzie taki:
\(\displaystyle{ S=2(1+ \sqrt{2})a^2}\)
Pole podstawy masz, myślę, że dalej sobie poradzisz.
Ogólny wzór jest taki:
\(\displaystyle{ S_n= \frac{a^2n}{4}ctg \frac{180^\circ}{n}}\)
Czyli do ośmiokąta potrzebna jest funkcja trygonometryczna kąta \(\displaystyle{ 22,5^\circ}\), którą można wyprowadzić lub wziąć z tablic.
Gotowy wzór będzie taki:
\(\displaystyle{ S=2(1+ \sqrt{2})a^2}\)
Pole podstawy masz, myślę, że dalej sobie poradzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Objętość gran. 8-kąt. foremnego
Z kwadratu (zrób rysunek) odcięto naroża w kształcie trójkatów prostokątnych równoramiennych o przeciwprostokątnej (2).Xeo pisze:No i co w związku z tym?
Z Pitagorasa przyprostokątna takiego trójkąta to \(\displaystyle{ \sqrt 2}\).
Bok kwadratu (z którego wycięto ośmiokąt) ma \(\displaystyle{ \sqrt 2+2+\sqrt 2}\).
Pole ośmiokąta to : pole kwadratu o boku \(\displaystyle{ (2+2\sqrt 2)}\) odjąć pola czterech naroży.
Jak widzisz idzie bez funkcji trygonometrycznych.