Trapez a twierdzenie cosinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
laurelandilas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj. śląskie
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 6 razy

Trapez a twierdzenie cosinusów

Post autor: laurelandilas »

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania za pomocą twierdzenia cosinusów:

Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD, w którym <)BAD=<)ABC=60 oraz CD<BC .
Na boku BC tego trapezu wybrano taki punkt E, ze EB =CD. Wykaz, ze BD=AE.

Jest to zadanie z V edycji OMG. Zrobiłem je za pomocą podobieństwa trójkątów, ale chciałbym umieć rozwiązać je też w inny sposób. Policzyłem jedynie długość odcinka AE i wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2}+b ^{2}-ab }}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trapez a twierdzenie cosinusów

Post autor: klaustrofob »

a) zajrzyj do odpowiedzi, są zamieszczone na stronie OMG
b) przedłuż boki AD i BC do przecięcia w F. zauważ, ABF jest równoboczny. uzasadnij, że trójkąt ACF przystaje do ABE. wywnioskuj stąd coś o trójkącie ACE. wykorzystaj fakt, że AC=BC.
laurelandilas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj. śląskie
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 6 razy

Trapez a twierdzenie cosinusów

Post autor: laurelandilas »

Klaustrofob, odpowiedzi widziałem, lecz tak jak napisałem: wiem, że można to policzyć z Twierdzenia Carnota w sprytny sposób, lecz nie wiem jak. Dlatego proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trapez a twierdzenie cosinusów

Post autor: klaustrofob »

twierdzenie Carnota, czyli uogólnione Pitagorasa? na szybko mam tak: niech ramię trapezu (jest on równoramienny) to x. wtedy raz z Carnota: \(\displaystyle{ BD^2=b^2+x^2+bx}\) i drugi \(\displaystyle{ BD^2=a^2+x^2-ax}\) stąd \(\displaystyle{ b^2+x^2+bx=a^2+x^2-ax}\) i \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=x(a+b)}\) czyli \(\displaystyle{ x=a-b}\) (swoją drogą: ciekawe) i teraz \(\displaystyle{ BD^2=b^2+(a-b)^2+b(a-b)=a^2+b^2-ab}\)
ODPOWIEDZ