trójką ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szympekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 maja 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

trójką ABC

Post autor: szympekk »

trójkąt ABC o bokach lAB|=10 |BC|=8 |AC|=9 jest podobny do trójkąta DEF. Wiedząc że najdłuższy bok trójkąta DEF jest równy najmniejszemu bokowi trójkąta ABC, podaj skalę podobieństwa tych trójkątów oraz oblicz obwód trójkąta DEF .
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

trójką ABC

Post autor: wawek91 »

\(\displaystyle{ k = \frac{8}{10} = \frac{4}{5}}\)
Spróbuj policzyć obwód sam, a ja tylko sprawdze czy dobrze.
szympekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 maja 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

trójką ABC

Post autor: szympekk »

czy może obwód równa się 15,6 ?
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

trójką ABC

Post autor: wawek91 »

Nie. Jak to liczyłeś? Poprostu pomnóż każdy z boków trójkata ABC razy skalę k a otrzymasz obki trójkata DEF.
szympekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 maja 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

trójką ABC

Post autor: szympekk »

o sorka mój błąd wszystko dobrze policzyłem tylko źle dodałem do siebie boki ... obwód = 21.6
ODPOWIEDZ