Podstawą ostrosłupa jest równoległobok, w którym stosunek długości boków jest równy 3:4. Obwód równoległoboku jest równy 42 cm. Kąt ostry równoległoboku ma miarę \(\displaystyle{ 30 ^{0}}\). Wysokość ostrosłupa jest dwa razy dłuższa niż krótszy bok równoległoboku. Oblicz objętość ostrosłupa.-- 5 cze 2010, o 21:56 --i jeszcze jedno zadanie
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz długość krawędzi sześcianu, którego objętość jest równa objętości tego ostrosłupa.
Proszę o szybką i pełną odpowiedź
Kolejny ostrosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Kolejny ostrosłup
1.
\(\displaystyle{ 42 = 3x + 4x + 3x + 4x}\)
Pole równoległoboku:
\(\displaystyle{ P = absin \alpha}\) gdzie w tym wypadku \(\displaystyle{ a = 3x \\ b = 4x}\)
\(\displaystyle{ H = 2*3x}\)
\(\displaystyle{ 42 = 3x + 4x + 3x + 4x}\)
Pole równoległoboku:
\(\displaystyle{ P = absin \alpha}\) gdzie w tym wypadku \(\displaystyle{ a = 3x \\ b = 4x}\)
\(\displaystyle{ H = 2*3x}\)