ostrosłup prawidłowy sześciokątny- objętość

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
uczen0313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowy targ
Podziękował: 20 razy

ostrosłup prawidłowy sześciokątny- objętość

Post autor: uczen0313 »

W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy a równa się 12 cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.

Proszę o pełne rozwiązanie
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

ostrosłup prawidłowy sześciokątny- objętość

Post autor: wawek91 »

\(\displaystyle{ Pp = 6* \frac{12 ^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{12} = tg60}\)
ODPOWIEDZ