Tales i podobieństwo trójkątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Tales i podobieństwo trójkątów

Post autor: conseil »

W trójkącie ABC wysokość CD ma długość 4 oraz |AD| = 3 i |BD| = 6. Punkty K i L są położone na brzegu trójkąta w ten sposób, że odcinek KL jest równoległy do wysokości CD i dzieli trójkąt ABC na dwie figury o równych polach. Oblicz |KL|, jeśli kąt BAC jest ostry
Szkicuje sobie:

Z podobieństwa wiem, że
\(\displaystyle{ \Delta AKL \sim \Delta ADC}\) oraz z treści zadania \(\displaystyle{ KL || CD}\) I jaką proporcję ułożyć?
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{|KL|}{3 - |KD|}}\)
I jeszcze pola są równe tych 2 figur, tylko że nie wiem jak to zapisać.
Jak to zrobić?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Tales i podobieństwo trójkątów

Post autor: anna_ »

Masz zły rysunek pomocniczy.
Punkt K będzie leżał po prawej stronie punktu D.

Podpowiedź:
Policz pole trójkąta ABC. Pole trójkąta KBL będzie równe połowie pola trójkąta ABC.
ODPOWIEDZ