kilka zadan otwartych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
uczen0313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowy targ
Podziękował: 20 razy

kilka zadan otwartych

Post autor: uczen0313 »

1.W koło o promieniu R=20cm wpisano dziesięciokąt foremny. Oblicz długość boku tego wielokąta.

2.W kole o promieniu r =12cm wykreślono cięciwę c=14cm. Oblicz miarę kąta środkowego odpowiadającego cięciwie.

3.Na kole o promieniu r=8cm opisano dziewięciokąt foremny. Oblicz obwód tego wielokąta.

4.W trapezie równoramiennym ABCD mamy dane: |AD|=|BC|=5cm, |<BAD|=\(\displaystyle{ 60 ^{0}}\) oraz kąt między przekątną BD i bokiem AB równy \(\displaystyle{ 30 ^{0}}\). Oblicz długości boków AB i CD.

Proszę o szybką pomoc.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

kilka zadan otwartych

Post autor: pelas_91 »

1. Rozważ taki mały trójkącik (1/10 całej figury) o bokach R, R, a. Ile ma kąt między R i R? Oblicz a z Tw. Cosinusów.
ODPOWIEDZ