oblicz srednice

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aska363
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

oblicz srednice

Post autor: aska363 »

Oblicz srednice okregu opisanego na prostokacie o bokach a=10 i b=5.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

oblicz srednice

Post autor: TheBill »

Zrób rysunek, co jest do policzenia?
aska363
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

oblicz srednice

Post autor: aska363 »

no mam rysunek
obliczyc mam srednice a dane sa boki a=10 i b=5
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

oblicz srednice

Post autor: TheBill »

To ja wiem -.-
Ale z rysunku powinnaś wywnioskować, że średnica to także przekątna prostokąta.
aska363
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

oblicz srednice

Post autor: aska363 »

dzieki
ODPOWIEDZ