Oblicz pole podanego trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie poniższego zadania.
Oblicz pole podanego trapezu:
Jest to trapez równoramienny.
Z góry dziękuje za pomoc..
Oblicz pole podanego trapezu:
Jest to trapez równoramienny.
Z góry dziękuje za pomoc..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
Najpierw też się nad tym zastanawiałem - potem wyszło mi, że tak.
[edit] Teraz spadam - ale zacząłem mieć wątpliwości co do tego (2).
[edit1] Mój ostatni (na teraz) pomysł na rozwiązanie \(\displaystyle{ P\in(\sqrt 3 ; 2>}\)
[edit] Teraz spadam - ale zacząłem mieć wątpliwości co do tego (2).
[edit1] Mój ostatni (na teraz) pomysł na rozwiązanie \(\displaystyle{ P\in(\sqrt 3 ; 2>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
Nie posiadam odpowiedzi do tego zadania, ten kąt z kropka jest prosty.
rysunek nie jest idealny poniewaz robiony byl w paincie ;p
rysunek nie jest idealny poniewaz robiony byl w paincie ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
Tak jak napisałem wg. mnie pole nie jest jednoznacznie określone; zawiera się w podanym przeze mnie wcześniej przedziale.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
Mam tylko jedno pytanie, które mogłoby rozwiązać zadanie. Czy kolega mateeusz94, nie zapomniał przypadkiem oznaczyć gdzieś równych boków? Może takowe istnieją? Każdy najdrobniejszy znaczek na tym rysunku jest bardzo ważny...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
Rysunek jest dobrze oznaczony, jedyne co wiadomo to tylko tyle ze jest to trapez równoramienny, a narysowany kąt prosty dzieli jedno z ramion na połowę. Piasek101 mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób wyszło ci \(\displaystyle{ P\in(\sqrt 3 ; 2>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
zrob prosta rownolegla do podstaw i przechodzaca przez srodki ramion ( odcinek EF, gdzie E nalezy do AD, F nalezy do BC),
|EC|=b
|EB|=y
|EF|=x
kat BCE = alfa
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{b}{2}}\)
trajkat ECF z tw cosinusow
\(\displaystyle{ x^2= b^2 + 1^2 - 2 \cdot b \cdot 1 \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ x^2= b^2 + 1^2 - 2 \cdot b \cdot 1 \cdot \frac{b}{2}}\)
\(\displaystyle{ x^2= b^2 + 1 - b^2}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
i dostaniemy dwa trojkaty rownoramienne o ramieniu dlugosci 1
|EC|=b
|EB|=y
|EF|=x
kat BCE = alfa
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{b}{2}}\)
trajkat ECF z tw cosinusow
\(\displaystyle{ x^2= b^2 + 1^2 - 2 \cdot b \cdot 1 \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ x^2= b^2 + 1^2 - 2 \cdot b \cdot 1 \cdot \frac{b}{2}}\)
\(\displaystyle{ x^2= b^2 + 1 - b^2}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
i dostaniemy dwa trojkaty rownoramienne o ramieniu dlugosci 1
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Oblicz pole podanego trapezu.
Dzięki za pomoc, jednakże jestem na poziomie gimnazjum i w ogóle tego nie rozumiem (tych cosinusow).
Nie ma prostszego sposobu na rozwiązanie tego zadania?
Nie ma prostszego sposobu na rozwiązanie tego zadania?
Oblicz pole podanego trapezu.
A więc, żeby może trochę nakierować. Po wyznaczaniu wszystkiego co się dało, można powiedzieć, że pole będzie 2, jak już wcześniej ktos zauważył, a ta figura jest prostokątem, więc może spróbujcie kombinować w tę stronę - trzeba znaleźć dowód, ze ten trapez to 2 kwadraty o boku 1.
@mateusz co do tego twierdzenia cosinusów, można prościej. Linia środkowa w trapezie, to linia która łączy środki ramion. Jest równoległa to obu podstaw. W tym przypadku będzie jednocześnie środkową trójkąta prostokątnego, przeciwprostokątna wynosi 2, a z tw. o środkowej prostokątnego mamy, że środkowa tego trójkąta = 1. (można to łatwo wykazać opisując okrąg na trójkącie, gdzie BC będzie średnicą, a promień = 1).
@mateusz co do tego twierdzenia cosinusów, można prościej. Linia środkowa w trapezie, to linia która łączy środki ramion. Jest równoległa to obu podstaw. W tym przypadku będzie jednocześnie środkową trójkąta prostokątnego, przeciwprostokątna wynosi 2, a z tw. o środkowej prostokątnego mamy, że środkowa tego trójkąta = 1. (można to łatwo wykazać opisując okrąg na trójkącie, gdzie BC będzie średnicą, a promień = 1).