Witam
Mam 2 zadania , których nie rozumiem. Najlepsze byłyby rozwiązania , bo wtedy domyśliłbym się przebiegu rozwiązywania i odrazu wiedział czy nie popełniam błędu przy samodzielnej próbie, ale wystarczy mi nawet samo nakierowanie/wzór jak rozwiązać te zadania.
Oto one :
1. Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ \sqrt{11}}\) i 5. Oblicz długości boków , na jakie podzieliła przeciwprostokątną wysokośc poprowadzona z wierzchołka kąta prostego.
2. Prostokąt o wymiarach 2cm i 5cm rozcięto na dwa różne prostokąty podobne. Oblicz wymiary mniejszego z tych prostokątów.
Z góry dziękuję.
Edit:
Dzięki wielkie ! A co do zadań - nie spodziewałem się że znajdę takie na forum , więc nie szukałem.
Wielokąty , figury podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 31 maja 2010, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wielokąty , figury podobne
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, o 19:52 przez anamator, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 31 maja 2010, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wielokąty , figury podobne
Ok jeszcze jedno pytanie
mianowicie chodzi mi o ten temat : post532517.htm
Pani ppolciaa17 napisała
\(\displaystyle{ 25-(6-x)^{2}= 11 - x^{2}}\)
czyli według jej obliczeń
\(\displaystyle{ h ^{2} = 11 - x ^{2}}\)
natomiast mi wychodzi \(\displaystyle{ h^{2} = -11 - x ^{2}}\)
która wersja jest prawdziwa ?
niby banalne , ale nie czuję się mocno w matematyce i wolałbym się upewnić
i jeszcze raz dzięki za podane linki , poprostu nie myślałem że będą tu dokładnie te same zadania
mianowicie chodzi mi o ten temat : post532517.htm
Pani ppolciaa17 napisała
\(\displaystyle{ 25-(6-x)^{2}= 11 - x^{2}}\)
czyli według jej obliczeń
\(\displaystyle{ h ^{2} = 11 - x ^{2}}\)
natomiast mi wychodzi \(\displaystyle{ h^{2} = -11 - x ^{2}}\)
która wersja jest prawdziwa ?
niby banalne , ale nie czuję się mocno w matematyce i wolałbym się upewnić
i jeszcze raz dzięki za podane linki , poprostu nie myślałem że będą tu dokładnie te same zadania