Kąt na przeciwprostokątnej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamil94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 21 maja 2009, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Kąt na przeciwprostokątnej

Post autor: kamil94 »

Witam,
niby już zrobiłem zadanie, ale ciągle mam wątpliwości, bo nie znam odpowiedzi do zadania.
A oto zadanie:
Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkty K i M tak, że AK=AC i BM=BC. Oblicz miarę kąta MCK.
Mi wyszło, że 30. Czy dobrze?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kąt na przeciwprostokątnej

Post autor: anna_ »

AU
AU
c2cecd343f2e5133m.png (13.33 KiB) Przejrzano 380 razy
[/url]

\(\displaystyle{ |<CAB|=\alpha\\
|<CBA|=90^o-\alpha\\
|<MCK|=\beta}\)

Trójkąt CAK jest równoramienny
\(\displaystyle{ |<CKA|=|<KCA|=(180^o-\alpha):2=90^o- \frac{\alpha}{2}}\)
Trójkąt CMB jest równoramienny
\(\displaystyle{ |<CMB|=|<MCB|=[180^o-(90^o-\alpha)]:2=45^o+\frac{\alpha}{2}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ \beta}\)
\(\displaystyle{ \beta=180^o-(|<CKA|+|<CMB|)=180^o-(90^o- \frac{\alpha}{2}+45^o+\frac{\alpha}{2})=45^o}\)
kamil94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 21 maja 2009, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Kąt na przeciwprostokątnej

Post autor: kamil94 »

ok już zrozumiałem o co chodzi
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kąt na przeciwprostokątnej

Post autor: florek177 »

jeden trójkąt równoramienny - kąty przy podstawie \(\displaystyle{ \alpha \,\,\,}\); drugiego \(\displaystyle{ \beta\,\,\,}\);

kąt prosty: \(\displaystyle{ \alpha + \beta - x = 90}\);
oraz: \(\displaystyle{ \alpha + \beta + x = 180}\);

x = 45.


machnąłem się o jeden x, przepraszam za zamieszanie.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2010, o 20:08 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kąt na przeciwprostokątnej

Post autor: anna_ »

Gdzie jest błąd w moich obliczeniach?

Zrobiłam rysunek, zmierzyłam kąt i wyszło mi 45 a nie 30.
ODPOWIEDZ