Witam! Jak mogę rozwiązać takie zadania?
1. W trójkącie ABC, którego pole jest równe 16, boki AC i BC mają długości \(\displaystyle{ \left|AC \right|}\)=5, \(\displaystyle{ \left|BC \right|}\)=8. Korzystając z twierdzenia cosinusów oblicz długość boku AB.
2. Stosunek długości boków pewnego trójkąta wynosi 2:3:4. Zbadaj, czy trójkąt ten jest rozwartokątny. Oblicz promień koła wpisanego w dany trójkąt, wiedząc, że pole tego trójkąta wynosi 4 \(\displaystyle{ \sqrt{15}}\)
Twierdzenie cosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Twierdzenie cosinusów
2) Boki to (2x); (3x); (4x)
Z domniemanego Pitagorasa \(\displaystyle{ 4x^2+9x^2=16x^2}\) czyli \(\displaystyle{ 13x^2=16x^2}\) ,,przeciwprostokątna" okazała się za długa. Wniosek ...
Z domniemanego Pitagorasa \(\displaystyle{ 4x^2+9x^2=16x^2}\) czyli \(\displaystyle{ 13x^2=16x^2}\) ,,przeciwprostokątna" okazała się za długa. Wniosek ...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Twierdzenie cosinusów
Zad 1
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}absin \gamma}\)
\(\displaystyle{ 16=20sin \gamma}\)
Z jedynki trygonometrycznej liczysz \(\displaystyle{ cos \gamma}\), a potem tw cosinusów bok \(\displaystyle{ \left| AB \right|}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}absin \gamma}\)
\(\displaystyle{ 16=20sin \gamma}\)
Z jedynki trygonometrycznej liczysz \(\displaystyle{ cos \gamma}\), a potem tw cosinusów bok \(\displaystyle{ \left| AB \right|}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
Twierdzenie cosinusów
Tak nie mogę zrobić Trzeba policzyć, ale troszkę się pogubiłem w tym zadaniu, a raczej nad sposobem rozwiązania dlatego potrzebna mi pomoc -- 30 maja 2010, o 23:36 --piasek101 pisze:2) Boki to (2x); (3x); (4x)
Z domniemanego Pitagorasa \(\displaystyle{ 4x^2+9x^2=16x^2}\) czyli \(\displaystyle{ 13x^2=16x^2}\) ,,przeciwprostokątna" okazała się za długa. Wniosek ...
maciej1997 pisze:Zad 1
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}absin \gamma}\)
\(\displaystyle{ 16=20sin \gamma}\)
Z jedynki trygonometrycznej liczysz \(\displaystyle{ cos \gamma}\), a potem tw cosinusów bok \(\displaystyle{ \left| AB \right|}\)
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję i też pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Twierdzenie cosinusów
2) Podałem normalny (i jak najbardziej poprawny) sposób obliczeniowy - skoro najdłuższy bok okazał się dłuższy od ,,przeciwprostokątnej" to trójkąt jest rozwartokątny.
Innym sposobem (dla mnie to to samo, tylko dłuższe) wykazania tego jest zrobienie z tw. kosinusów (czego nie lubię), szukamy kosinusa największego kąta, jeśli wyjdzie ujemny to mamy rozwartokątność :
\(\displaystyle{ (4x)^2=(3x)^2+(2x)^2-2\cdot 3x\cdot 2x\cdot cos \alpha}\)
Innym sposobem (dla mnie to to samo, tylko dłuższe) wykazania tego jest zrobienie z tw. kosinusów (czego nie lubię), szukamy kosinusa największego kąta, jeśli wyjdzie ujemny to mamy rozwartokątność :
\(\displaystyle{ (4x)^2=(3x)^2+(2x)^2-2\cdot 3x\cdot 2x\cdot cos \alpha}\)