kąty w trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 38 razy
kąty w trójkącie
Punkty A,B,C są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej AB, a punkty A, B, M są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Oblicz iloczyn sinusów kątów ostrych trójkąta ABC wiedząc, że pole tego trójkąta ABC jest pięć razy mniejsze od pola ABM.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
kąty w trójkącie
\(\displaystyle{ P_{1}}\) - pole tr. równobocznego; a - przeciwprostokątna;
ze wzoru na pole: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \, a \cdot c \cdot sin( \beta) = \frac{1}{5} P_{1}}\);
dzielisz przez a, podstawiasz sin drugiego kąta i otrzymujesz szukany iloczyn.
ze wzoru na pole: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \, a \cdot c \cdot sin( \beta) = \frac{1}{5} P_{1}}\);
dzielisz przez a, podstawiasz sin drugiego kąta i otrzymujesz szukany iloczyn.