długość promienia wpisanego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gaabryysiaa1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 38 razy

długość promienia wpisanego

Post autor: gaabryysiaa1992 »

pole trójkąta równoramiennego jest równe 25. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt wiedząc, że ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

długość promienia wpisanego

Post autor: anna_ »

Policz boki trójkąta, a potem
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P_{trojkata}}{a+2a+2a}}\)
gaabryysiaa1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 38 razy

długość promienia wpisanego

Post autor: gaabryysiaa1992 »

tyle wiem a jak te boki obliczyć??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

długość promienia wpisanego

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{ah}{2} =25 \\ (2a)^2- (\frac{1}{2}a)^2=h^2 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ