Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matiit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: matiit »

Bok kwadratu ABCD ma długość 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F
umieszczone tak, by | CE | = 2 DF . Oblicz wartość x = | DF | , dla której pole trójkąta AEF
jest najmniejsze.

Zrobiłem rysunek.
Nie potrafię jednak zauważyć wysokości trójkąta (żeby mieć jakiś punkt odniesienia, ze od tego będzie zależeć pole trójkąta...
Jak to ugryźć?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: anna_ »

Przyprostokątne trójkąta EFC to \(\displaystyle{ 2x}\) i \(\displaystyle{ 1-x}\)
Pole szukanego trójkąta to pole kwadratu minus pola trzech trójkątów
matiit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: matiit »

Ok, wyszło mi, że:
P = pole trójkąta AEF
\(\displaystyle{ 1 - ( \frac{-4x+2+2x^{2}}{2} ) = P}\)

I z tym co?
to będzie funkcja kwadratowa (=0), narysować wykres w przedziale (0, nieskończoność) i tam gdzie będzie wierzchołek tam jest rozwiązanie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: anna_ »

Mam inny wynik.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: sushi »

to juz bylo liczone na tym forum ze dwa razy, wpsiz w wyszukiwarke

198104.htm
matiit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: matiit »

Ok, możliwe że pomyliłem się w obliczeniach. Chodzi mi raczej o sposób rozwiązywania.
Na pewno wyjdzie równanie kwadratowe.
I mam znaleźć kiedy x będzie najmniejszy (wcześniej napisałem największy...) w dziedzinie, tak?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: sushi »

trzeba znaleźć wspólrzedne wierzchołkowe
matiit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy

Nr 3 z matury rozszerzonej 2010

Post autor: matiit »

ok, czyli tak jak myślałem, dzięki
ODPOWIEDZ