Udowodnij, że czworokąt jest trapezem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
izi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 27 maja 2010, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Udowodnij, że czworokąt jest trapezem

Post autor: izi »

Witam.

Mam takie zadanie: Odcinek łączący środki przeciwległych boków czworokąta wypukłego dzieli ten czworokąt na równe pola. Udowodnij, ze ten czworokąt jest trapezem.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Udowodnij, że czworokąt jest trapezem

Post autor: timon92 »

Oznaczmy ten czworokąt jako \(\displaystyle{ ABCD}\), a punkty \(\displaystyle{ K, L, M, N}\) niech będą środkami boków \(\displaystyle{ AB, BC, CD, DA}\). Powiedzmy, że odcinek \(\displaystyle{ KM}\) dzieli czworokąt na części o równych polach. Mamy więc \(\displaystyle{ [AKMD]=[KBCM]}\). ([F] oznacza pole figury F)

Wskazówki:
1. \(\displaystyle{ KLMN}\) jest równoległobokiem więc \(\displaystyle{ [KMN]=[KLM]}\)
2. \(\displaystyle{ [AKN] + [LCM] = [BKL] + [DNM]}\)
izi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 27 maja 2010, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Udowodnij, że czworokąt jest trapezem

Post autor: izi »

Więc |LN| || |DC| oraz |AB| i będzie połową ich sumy.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Udowodnij, że czworokąt jest trapezem

Post autor: timon92 »

tak
izi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 27 maja 2010, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Udowodnij, że czworokąt jest trapezem

Post autor: izi »

Ale to chyba trochę za mało żeby udowodnić że figura jest trapezem (tak mi się wydaje).
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Udowodnij, że czworokąt jest trapezem

Post autor: timon92 »

wystarczy udowodnić, że dwa boki są równoległe, a to zostało zrobione: \(\displaystyle{ AB \left| \right| LN \left| \right| CD}\)
ODPOWIEDZ