Wzajemne położenie dwóch okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DGL
- Podziękował: 1 raz
Wzajemne położenie dwóch okręgów
Jutro mam sprawdzian, a w ogóle tego nie rozumiem, chciałbym żebyście mi to jakoś wytłumaczyli.Przykładowe zad. z zeszytu:
1.Zbadaj wzajemne położenie dwóch okręgów
\(\displaystyle{ o_{1}: \ (x-2)^{2}+y^{2}}\)
\(\displaystyle{ o_{2}: \ x^{2}+y^{2}-2x+2y+1=0}\)
I jeszcze chciałbym się nauczyć takiego czegoś:
2.Dla jakich wart. parametru "k" okręgi są styczne zewnętrznie jeśli :
\(\displaystyle{ r_{1}=2k+3 \\
r_{2}=k+5 \\
|s_{1}s_{2}|=k+12}\)
Z góry dziękuje za pomoc.
1.Zbadaj wzajemne położenie dwóch okręgów
\(\displaystyle{ o_{1}: \ (x-2)^{2}+y^{2}}\)
\(\displaystyle{ o_{2}: \ x^{2}+y^{2}-2x+2y+1=0}\)
I jeszcze chciałbym się nauczyć takiego czegoś:
2.Dla jakich wart. parametru "k" okręgi są styczne zewnętrznie jeśli :
\(\displaystyle{ r_{1}=2k+3 \\
r_{2}=k+5 \\
|s_{1}s_{2}|=k+12}\)
Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 13:19 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedna para[latex] na jedno CAŁE wyrażenie.
Powód: Jedna para
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DGL
- Podziękował: 1 raz
Wzajemne położenie dwóch okręgów
No właśnie, takie coś mam też w zeszycie ,ale i tak nie wiem jak to liczyć...TheBill pisze:Zobacz:
A później napisz z czym masz problem
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DGL
- Podziękował: 1 raz
Wzajemne położenie dwóch okręgów
Styczne zewnętrznie są w tedy jak: |\(\displaystyle{ s_{1}}\)\(\displaystyle{ s_{2}}\)|=\(\displaystyle{ r_{1}}\)+\(\displaystyle{ r_{2}}\)TheBill pisze:1. \(\displaystyle{ o _{1}}\) nie jest równaniem okręgu.
2. Kiedy okręgi są styczne zewnętrznie? Napisz warunek.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DGL
- Podziękował: 1 raz
Wzajemne położenie dwóch okręgów
|\(\displaystyle{ s_{1}}\)\(\displaystyle{ s_{2}}\)|=\(\displaystyle{ r_{1}}\)+\(\displaystyle{ r_{2}}\)
k+12=2k+3+k+5
k+12=3k+8
2k=4 /:2
k=2
Takie coś?
k+12=2k+3+k+5
k+12=3k+8
2k=4 /:2
k=2
Takie coś?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DGL
- Podziękował: 1 raz
Wzajemne położenie dwóch okręgów
A dlaczego inne zadania mają jakoś więcej do rozwiązywania np. takie:
Dla jakich wart. parametru "k" okręgi są styczne wewnętrznie jeśli :
\(\displaystyle{ r_{1}=6
\(\displaystyle{ r_{2}=5k-7
|\(\displaystyle{ s_{1}}\)\(\displaystyle{ s_{2}}\)|=4k+8
I w tym zadaniu mam takie rozwiązywanie:
5k-7>0
k>7/5
4k+8>0
4k>-8 k>-2
Pod tym narysowana oś i na niej zaznaczone dwa lunkty "-2" i "7/5"
Styczne to
|\(\displaystyle{ s_{1}}\)\(\displaystyle{ s_{2}}\)|=\(\displaystyle{ r_{1}}\)-\(\displaystyle{ r_{2}}\)
4k+8=|6-5k+7|
4k+8=|13-5k|
a)
13-5k\(\displaystyle{ \geqslant}\) 0
5k\(\displaystyle{ \leqslant}\)13
k \(\displaystyle{ \leqslant}\) 13/5
4k+8=13-5k
9k=5
k=5/9 - nie należy do dziedziny
b)
13-5k<0
k>13/5
4k+8=-13+5k
4k-5k=-13-8
-k=-21
k=21
Dlaczego tu się inaczej liczy?}\)}\)
Dla jakich wart. parametru "k" okręgi są styczne wewnętrznie jeśli :
\(\displaystyle{ r_{1}=6
\(\displaystyle{ r_{2}=5k-7
|\(\displaystyle{ s_{1}}\)\(\displaystyle{ s_{2}}\)|=4k+8
I w tym zadaniu mam takie rozwiązywanie:
5k-7>0
k>7/5
4k+8>0
4k>-8 k>-2
Pod tym narysowana oś i na niej zaznaczone dwa lunkty "-2" i "7/5"
Styczne to
|\(\displaystyle{ s_{1}}\)\(\displaystyle{ s_{2}}\)|=\(\displaystyle{ r_{1}}\)-\(\displaystyle{ r_{2}}\)
4k+8=|6-5k+7|
4k+8=|13-5k|
a)
13-5k\(\displaystyle{ \geqslant}\) 0
5k\(\displaystyle{ \leqslant}\)13
k \(\displaystyle{ \leqslant}\) 13/5
4k+8=13-5k
9k=5
k=5/9 - nie należy do dziedziny
b)
13-5k<0
k>13/5
4k+8=-13+5k
4k-5k=-13-8
-k=-21
k=21
Dlaczego tu się inaczej liczy?}\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Wzajemne położenie dwóch okręgów
Trochę inne polecenie, warunek to: \(\displaystyle{ |s_{1}s_{2}|=|r_{1}-r_{2}|}\)
lewa strona to odległość \(\displaystyle{ s_{1}}\) od \(\displaystyle{ s_{2}}\), a prawa strona to różnica promieni, tylko nie wiemy który jest większy promień, zatem ta różnica jest w wartości bezwzględnej (bo odległość \(\displaystyle{ |s_{1}s_{2}|}\) musi być dodatnia). Później jest liczona dziedzina (promienie i odległość muszą być \(\displaystyle{ >0}\) ), a na koniec normalna równość z wartością bezwzględną.
lewa strona to odległość \(\displaystyle{ s_{1}}\) od \(\displaystyle{ s_{2}}\), a prawa strona to różnica promieni, tylko nie wiemy który jest większy promień, zatem ta różnica jest w wartości bezwzględnej (bo odległość \(\displaystyle{ |s_{1}s_{2}|}\) musi być dodatnia). Później jest liczona dziedzina (promienie i odległość muszą być \(\displaystyle{ >0}\) ), a na koniec normalna równość z wartością bezwzględną.