Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
Przekątna AC czworokąta ABCD wpisanego w okrąg o środku S jest średnicą tego okręgu. Wiedząc, że kąt A jest ostry a i miara kąta BSD =100, oblicz miary kątów czworokąta.
W odpowiedziach jest, że
A=50
B=90
C=90
D=130
Mi też tyle wychodzi
Przecież A+C=B+D=180 !!! A tutaj tak nie jest !
W odpowiedziach jest, że
A=50
B=90
C=90
D=130
Mi też tyle wychodzi
Przecież A+C=B+D=180 !!! A tutaj tak nie jest !
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
Ale przeciwlległe...
np:
\(\displaystyle{ alfa \ + \ gamma =180^{o}}\)
np:
\(\displaystyle{ alfa \ + \ gamma =180^{o}}\)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 11:46 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
Suma miar kątów w czworokącie jest zawsze!!! równa 360!!! a nie 180!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
damianplflow pisze:Ale przeciwlległe...
np:
\(\displaystyle{ alfa \ + \ gamma =180^{o}}\)
Więc w moim przypadku A+ C
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
Nikt tak nie pisał.Minnie_ pisze:Suma miar kątów w czworokącie jest zawsze!!! równa 360!!! a nie 180!!!
B=D=90
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
Noto u mnie tak nie wychodzi, dlaczego?damianplflow pisze:Być może tak, oznaczenia są dowolne.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
Skoro AC to przekątna (i średnica), to B = D = 90 (jak już pisałem).
[edit] Poprawiłem literówkę C na D.
[edit] Poprawiłem literówkę C na D.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 13:45 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Okrąg opisany na czworokącie- jak to możliwe?
No tak..piasek101 pisze:Skoro AC to przekątna (i średnica), to B = C = 90 (jak już pisałem).
W odpowiedziach jest błąd C powinno być 130
A wcześniej pisałeś dobrze, że B=D=90