Jak wykonać te zadania?
1) Napisz równanie okręgu:
a) którego średnicą jest odcinek AB, gdy A=(-2,5), B=(4,-1) - tutaj nie wiem jak obliczyć promień(r) tego okręgu
b) który jest opisany na trójkącie ABC, gdy A=(4,2), B=(2,4) C=(0,4)
2) Dwa przeciwległe wierzchołki kwadratu ABCD to punkty A=(-5,6) i C=(3,-2). Napisz równanie okręgu wpisanego w kwadrat i opisanego na tym kwadracie.
Będę wdzięczna za pomoc.
Równanie okręgu
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Równanie okręgu
1. a)
Znasz wzór na długość odcinka o danych końcach? \(\displaystyle{ r=\frac{|AB|}{2}}\)
1. b)
Wyznacz równania symetralnych odcinków AB i AC, punkt spełniający obydwa równania to środek okręgu.
2.
Środek obydwu okręgów to środek odcinka AC. \(\displaystyle{ R=\frac{|AC|}{2} \quad r=\frac{|AC|\cdot \sqrt{2}}{4}}\)
Znasz wzór na długość odcinka o danych końcach? \(\displaystyle{ r=\frac{|AB|}{2}}\)
1. b)
Wyznacz równania symetralnych odcinków AB i AC, punkt spełniający obydwa równania to środek okręgu.
2.
Środek obydwu okręgów to środek odcinka AC. \(\displaystyle{ R=\frac{|AC|}{2} \quad r=\frac{|AC|\cdot \sqrt{2}}{4}}\)