Podobieństwo figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sharif
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 maja 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Podobieństwo figur

Post autor: sharif »

Treść zadania:
W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=BC| i \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\)= \(\displaystyle{ \alpha}\) , poprowadzono dwusieczną kąta CAB przecinającą bok BC w punkcie D. Wiedząc, że |AD|=|AB|=|CD|:
a) wykaż, że trójkąty ABC i BDA są podobne,
b) oblicz miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) między ramionami trójkąta ABC.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Podobieństwo figur

Post autor: piasek101 »

a) Naprzeciwko jednakowych boków lezą jednakowe kąty.

b) Jak ustalisz te jednakowe to i o miarę będzie w miarę łatwo.
sharif
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 maja 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Podobieństwo figur

Post autor: sharif »

Problem w tym, że nie wiem za bardzo jak tą miarę obliczyć, chyba, że to jest proste rozwiązanie, którego po prostu nie wiedzę. Udowodnić, że to są trójkąty podobne to jest łatwo.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Podobieństwo figur

Post autor: piasek101 »

Jak już masz podobieństwo, to wszystkie kąty jednego z tych trójkątów możesz uzależnić od \(\displaystyle{ \alpha}\).
sharif
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 maja 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Podobieństwo figur

Post autor: sharif »

Wreszcie mi wyszło:D Nie wziąłem pod uwagę, że AD jest dwusieczną i mi się wszystko gmatwało(trzeba czytać dokładnie polecenia:D) Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Podobieństwo figur

Post autor: R33 »

Ja mam wątpliwości co do podpunktu a), przecież jak oznaczymy sobie kąt \(\displaystyle{ | \sphericalangle CBD|=| \sphericalangle BAC|= \beta}\) to wcale nie będą równe te co leżą naprzeciwko tych samych boków.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Podobieństwo figur

Post autor: piasek101 »

R33 pisze:Ja mam wątpliwości co do podpunktu a), przecież jak oznaczymy sobie kąt \(\displaystyle{ | \sphericalangle CBD|=| \sphericalangle BAC|= \beta}\) to wcale nie będą równe te co leżą naprzeciwko tych samych boków.
BDC leżą na jednej prostej.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Podobieństwo figur

Post autor: R33 »

Chodziło o \(\displaystyle{ | \sphericalangle ABC|}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Podobieństwo figur

Post autor: piasek101 »

I masz \(\displaystyle{ \beta=2\alpha}\)
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Podobieństwo figur

Post autor: R33 »

Ale skąd?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Podobieństwo figur

Post autor: piasek101 »

Dwusieczna i trójkąty równoramienne.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Podobieństwo figur

Post autor: R33 »

Dalej nie rozumiem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Podobieństwo figur

Post autor: piasek101 »

Dwusieczna dzieli kąt na dwa równe; w trójkącie równoramiennym dwa (co najmniej) kąty są jednakowe.
ODPOWIEDZ