Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Deiwid
Użytkownik
Posty: 2 Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Post
autor: Deiwid » 27 maja 2010, o 20:19
Dany jest kat o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) Narysowano okregi styczne do siebie zewnetrznie takie ze kazdy z nich jest styczny do obu ramion kata. Promien wiekszego okregu wynosi R. Oblicz promien mniejszego okregu
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 27 maja 2010, o 20:46
Zrób rysunek.
\(\displaystyle{ r}\) wyznaczysz z :
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{R-r}{R+r}}\)
Deiwid
Użytkownik
Posty: 2 Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Post
autor: Deiwid » 27 maja 2010, o 20:53
cos wiecej? bo nic mi to nie pomoglo, zrobilem rysunek
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 27 maja 2010, o 20:58
i licz z tego co napisałam wyżej