trójkąt równoboczny
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
trójkąt równoboczny
W trójkąt równoboczny wpisano koło i kwadrat. Czy większe pole ma kwadrat czy koło? odpowiedź uzasadnij
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
trójkąt równoboczny
Promień koła wpisanego w trójkąt równoboczny wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3} h = \frac{a\sqrt{3}}{6}}\). Pole zatem wynosi \(\displaystyle{ P_{\Delta} = \pi r^2 = \left(\frac{a\sqrt{3}}{6}\right)^2 \pi=\frac{\pi a^2}{12}}\).
Przyjmijmy, że bok kwadratu wpisanego w trójkąt ma bok \(\displaystyle{ b}\):
Z twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}a - \frac{1}{2}b}{b} =\frac{\frac{1}{2}a}{h}, \quad h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\ \frac{\frac{1}{2}a - \frac{1}{2}b}{b} =\frac{1}{\sqrt{3}}\\ \frac{1}{2}a - \frac{1}{2}b} =\frac{b}{\sqrt{3}}\\ a\sqrt{3} - b\sqrt{3} = 2b \\ a\sqrt{3} = b(2+ \sqrt{3}) \\ a\frac{\sqrt{3}}{2+ \sqrt{3}} = b}\)
Teraz podnieść \(\displaystyle{ b}\) do kwadratu i porównać, co jest większe.
Przyjmijmy, że bok kwadratu wpisanego w trójkąt ma bok \(\displaystyle{ b}\):
Z twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}a - \frac{1}{2}b}{b} =\frac{\frac{1}{2}a}{h}, \quad h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\ \frac{\frac{1}{2}a - \frac{1}{2}b}{b} =\frac{1}{\sqrt{3}}\\ \frac{1}{2}a - \frac{1}{2}b} =\frac{b}{\sqrt{3}}\\ a\sqrt{3} - b\sqrt{3} = 2b \\ a\sqrt{3} = b(2+ \sqrt{3}) \\ a\frac{\sqrt{3}}{2+ \sqrt{3}} = b}\)
Teraz podnieść \(\displaystyle{ b}\) do kwadratu i porównać, co jest większe.