Trapezy pola itp.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ridlez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 maja 2010, o 15:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Trapezy pola itp.

Post autor: ridlez »

O to treść zadań:

1.) Ramiona trapezu mają długości 3cm i 4cm, krótsza podstawa ma długość 7.5cm, a długość odcinka łączącego środki ramion jest równa 10cm. Oblicz długość dłuższej podstawy i pole tego trapezu.

2.) Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach 50m, 20m, 50m, 80m podzielono na dwie części o równej powierzchni płotem równoległym do podstaw trapezu. Jaka jest długość płotu rozdzielającego obie działki?

3.) Trapez ABCD ma wysokość równą 10, a bok AB jest jego dłuższą podstawą. Oblicz pole trapezu jeśli kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle}\)DAB = 30; kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) ABC = 75 stopni;\(\displaystyle{ \sphericalangle}\)kąt ACB = 90 stopni.

Potrzebuje tych zadan na jutro, z matmy nie jestem za dobry, a Pani dala te zad. dla chetnych, moja sytuacja z matmy to 1/2 na koniec, wiec chce pokazac, ze mi zalezy, zrobilem juz pare zadan, ale tych nie potrafie.. Bardzo prosze o pomoc.



Bede dozgodnie wdzieczny za wszelka pomoc, z gory dziekuje
Awatar użytkownika
Dzastinq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 maja 2010, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oln

Trapezy pola itp.

Post autor: Dzastinq »

to jeszcze aktualne?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Trapezy pola itp.

Post autor: Quaerens »

Zadanie 1

Skorzystaj z twierdzenia o odcinku łączącego środki ramion trapezu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapezy pola itp.

Post autor: piasek101 »

2. Na literkach :
104900.htm
ODPOWIEDZ