Problem z dwoma zadaniami.
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30stopni i boku długości 12 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli jego wysokość jest równa 8cm.
Za pomocą sinusa i cosinusa obliczyłem \(\displaystyle{ d_{1}=20,8}\) i \(\displaystyle{ d _{2} =12}\)
Pole całkowite wychodzi mi \(\displaystyle{ 691,2cm ^{2}}\) kiedy powinno byc 528
2. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekatnych dlugosci 15cm i 20cm. Wiedząc, że wysokość graniastosłupa jest równa 17 cm, oblicz jego pole powierzchni całkowitej.
Tutaj wychodzi mi 2000cm \(\displaystyle{ ^{2}}\) a ma być 528
zadania z graniastoslupem
zadania z graniastoslupem
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, o 16:25 przez lgxxi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
zadania z graniastoslupem
1.
Obliczam wysokość podstawy
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
Obliczam \(\displaystyle{ P_c}\)
\(\displaystyle{ P_c=4aH+2ah}\)
\(\displaystyle{ P_c=4 \cdot 12 \cdot 8+2 \cdot 12 \cdot 6}\)
Jaka jest odpowiedź do tego 2?
Obliczam wysokość podstawy
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ h=6}\)
Obliczam \(\displaystyle{ P_c}\)
\(\displaystyle{ P_c=4aH+2ah}\)
\(\displaystyle{ P_c=4 \cdot 12 \cdot 8+2 \cdot 12 \cdot 6}\)
Jaka jest odpowiedź do tego 2?