Kąty w czworokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ghostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy

Kąty w czworokącie

Post autor: Ghostek »

Witam! Jak można rozwiązać następujące zadanie?

Oblicz pole czworokąta ABCD, w którym kąty wewnętrzne mają odpowiednio miary: |\(\displaystyle{ \sphericalangle A}\)|= 90 stopni |\(\displaystyle{ \sphericalangle B}\)|= 75 stopni |\(\displaystyle{ \sphericalangle C}\)|= 60 stopni |\(\displaystyle{ \sphericalangle D}\)|= 135 stopni, zaś boki AB i AD mają długość 3 cm. Sporządź rysunek pomocniczy.
jucha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Kąty w czworokącie

Post autor: jucha92 »

Podziel czworokąt na dwa trójkąty ABD i DCB.
Pole pierwszego policzysz łatwo.

A teraz zauważ, że drugi ma kąty 90, 60 i 30 stopni, to oznacza że jest połową trójkąta równobocznego. Jego pole obliczysz ze wzoru na pole trójkąta równobocznego.

Przeciwprostokątna w trójkącie ABD jest jednocześnie wysokością w trójkącie równobocznym (na twoim rysunku jest tylko polowa tego trójkąta).

Sumując pole trójkąta prostokątnego i połowy trójkąta równobocznego otrzymasz pole figury początkowej.
Wiki_z_Afryki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 maja 2010, o 20:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: JG

Kąty w czworokącie

Post autor: Wiki_z_Afryki »

A nie można obliczyć pole ze wzoru iloczyn boków a, b i sin kata międyz nimi zawartego?
jucha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Kąty w czworokącie

Post autor: jucha92 »

Można, ale ten wzór ma postać \(\displaystyle{ \frac12ab\sin\alpha}\) kąta pomiędzy nimi.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, o 22:26 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Wiki_z_Afryki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 maja 2010, o 20:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: JG

Kąty w czworokącie

Post autor: Wiki_z_Afryki »

No właśnie... Coś mi świtało, ale nie do końca )
Ghostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy

Kąty w czworokącie

Post autor: Ghostek »

Naprawdę bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ