Zad 1. Bok rombu ma dłogość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu.
Zad 2. Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 12 cm i 6 cm. Oblicz pole i długość ramion tego trapezu, jeżeli jego przekątne przecinają się pod kątem prostym.
Z góry dziękuję za pomoc
Pole rombu i trapezu
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Pole rombu i trapezu
Zad. 1
Oznaczmy przekątne przez - \(\displaystyle{ e,f}\), bok - \(\displaystyle{ a}\).
Oczywiście wiemy, że \(\displaystyle{ e+f=10}\).
Zapisz Twierdzenie Pitagorasa w rombie i rozwiąż układ równań.-- 26 maja 2010, 19:27 --Zad. 2. Wprowadźmy oznaczenia: trapez - ABCD, AB to dłuższa podstawa. Niech E - punkt przecięcia przekątnych. Ponieważ trapez jest równoramienny to \(\displaystyle{ |DE|=|CE|=x}\) oraz \(\displaystyle{ |AE|=|BE|=y}\). Zapisz Tw. Pitagorasa dla trójkątów ABE oraz DCE i zacznij od obliczenia x oraz y.
Oznaczmy przekątne przez - \(\displaystyle{ e,f}\), bok - \(\displaystyle{ a}\).
Oczywiście wiemy, że \(\displaystyle{ e+f=10}\).
Zapisz Twierdzenie Pitagorasa w rombie i rozwiąż układ równań.-- 26 maja 2010, 19:27 --Zad. 2. Wprowadźmy oznaczenia: trapez - ABCD, AB to dłuższa podstawa. Niech E - punkt przecięcia przekątnych. Ponieważ trapez jest równoramienny to \(\displaystyle{ |DE|=|CE|=x}\) oraz \(\displaystyle{ |AE|=|BE|=y}\). Zapisz Tw. Pitagorasa dla trójkątów ABE oraz DCE i zacznij od obliczenia x oraz y.