twierdzenie sinusów i cosinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: gerla »

1) Boki trójkąta ABC mają długości |AB| = 4, |BC| = \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), |AC| = 3
a) Oblicz cos kąta |bac|
b) Oblicz pole trójkąta ABC
c) Oblicz długość odcinka łączącego wierzchołek C z środkiem boku AB

2) Boki trójkąta mają długości 2, 5 i 6. Oblicz wartości sinusów kątów wewnętrznych tego trójkąta

3) Statek płynący po morzu wysłał sygnał SOS, który odebrali dwaj latarnicy w miejscowościach A i B odległych od siebie o 120km. Latarnik w miejscowości A stwierdził, że statek znajduje się w kierunku \(\displaystyle{ 30 ^{o}}\) na płn-wsch i jest od niego odległy o 56km. Oblicz w jakiej odległości był ten statek od latarni morskiej w miejscowości B.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: pelas_91 »

Ad. 1
Czy możesz zapisać Twierdzenie Cosinusów dla tego trójkąta (takie równanie żeby mieć kąt BAC)?
Rozwiązując to proste równanie wyliczysz cosinus tego kąta.
ODPOWIEDZ