Niech a, b, c, d - długości boków czworokąta. Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b+c+d} + \frac{b}{a+c+d} + \frac{c}{d+a+b} + \frac{d}{a+b+c} < 2}\)
Proszę o pomoc
Nierówność dotycząca długości boków czworokąta
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Nierówność dotycząca długości boków czworokąta
Wskazówka:
Zauważ, że dla \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{R}_+}\) zachodzi \(\displaystyle{ a<b \Rightarrow \frac{a}{b}<\frac{2a}{a+b}}\).
W każdym z tych ułamków z Twojej nierówności dodaj i do licznika i do mianownika literkę, która jest w liczniku.
Otrzymasz cztery nowe ułamki, których suma na mocy mojej obserwacji [koniecznie udowodnij!] jest większa niż suma z nierówności jaką masz udowodnić.
Zauważ, że dla \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{R}_+}\) zachodzi \(\displaystyle{ a<b \Rightarrow \frac{a}{b}<\frac{2a}{a+b}}\).
W każdym z tych ułamków z Twojej nierówności dodaj i do licznika i do mianownika literkę, która jest w liczniku.
Otrzymasz cztery nowe ułamki, których suma na mocy mojej obserwacji [koniecznie udowodnij!] jest większa niż suma z nierówności jaką masz udowodnić.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Nierówność dotycząca długości boków czworokąta
Alternatywna wskazówka:
Niech \(\displaystyle{ d=\max(a,b,c,d)}\). Wówczas
\(\displaystyle{ L \le \frac{a}{a+b+c} + \frac{b}{a+b+c}+ \frac{c}{a+b+c}+ \frac{d}{a+b+c}}\)
Niech \(\displaystyle{ d=\max(a,b,c,d)}\). Wówczas
\(\displaystyle{ L \le \frac{a}{a+b+c} + \frac{b}{a+b+c}+ \frac{c}{a+b+c}+ \frac{d}{a+b+c}}\)