zad.1
Jeden z kątów trójkąta równoramiennego ma miarę 120°. Oblicz obwód tego trójkąta, jeśli jego najdłuższy bok ma długość 15 cm.
próbowałem rozwiązać zadanie obliczając wysokosc a potem z twierdzenia pitagorasa ale wynik wyszedl chyba nie taki jak trzeba.
zad.2
korzystając z twierzenia iż stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa wyznacz pola dwóch figur podobnych w skali k=3, jeśli wiadomo że suma tych pól jest równa 240.
Zadania z planimetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 maja 2010, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Zadania z planimetrii
trójkąt jest równoramienny a więc jeden kąt ma 120° a dwa pozostałe po 30°, gdy przedzielimy go na pół utworzą się dwa mniejsze trójkąty długość najdluzszego boku wynosi 15 cm a więc dzieląc ją na pół otrzymamy 7,5
a=15
b=?
h= a pierwiastków 3 przez 2
czyli 15 pierwiastków z trzech przed dwa = pierwiastek z 21/2 to mi wyszło że
h=4,58
tw. pitagorasa
c2=a2+b2
b=4,58 kwadrat + 7,5 kwadrat
b= 21 + 51,25
b= 71,25 i wyciagamy pierwiastek i wychodzi że 8,44 a powinno wyjść jakoś 12
a=15
b=?
h= a pierwiastków 3 przez 2
czyli 15 pierwiastków z trzech przed dwa = pierwiastek z 21/2 to mi wyszło że
h=4,58
tw. pitagorasa
c2=a2+b2
b=4,58 kwadrat + 7,5 kwadrat
b= 21 + 51,25
b= 71,25 i wyciagamy pierwiastek i wychodzi że 8,44 a powinno wyjść jakoś 12
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Zadania z planimetrii
1.
\(\displaystyle{ h = \frac{a}{2} \cdot \frac{\sqrt{3}}{3} = 4,33}\);
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{2}}{b} = \frac{\sqrt{3}}{2} \,\,\, ; b = 8,66}\);
2.
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = 3^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} = 240}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{a}{2} \cdot \frac{\sqrt{3}}{3} = 4,33}\);
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{2}}{b} = \frac{\sqrt{3}}{2} \,\,\, ; b = 8,66}\);
2.
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = 3^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{1} + P_{2} = 240}\)