Okrąg wpisany w trójkąt.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Agalloch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

Okrąg wpisany w trójkąt.

Post autor: Agalloch »

Na okręgu o promieniu 2cm opisano trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 10cm. Oblicz długości pozostałych bogów tego trójkąta.
Z góry dzięki.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg wpisany w trójkąt.

Post autor: piasek101 »

Z ,,bogami " będzie ciężko :
197240.htm
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Okrąg wpisany w trójkąt.

Post autor: Lbubsazob »

Można też inaczej:
\(\displaystyle{ r=p-c \\
p= \frac{a+b+c}{2}\\
\\
\frac{a+b+10-20}{2}=2 \Rightarrow a=14-b \\
\\
\left(14-b \right)^2+b^2=100 \\
... \\}\)
ODPOWIEDZ