Dany jest odcinek \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) gdzie A(2;4) B(-4;6)
a)Oblicz wspolrzedne srodka odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\)
b)Oblicz wspolrzedne punktow P i R ktore dziela odcinek \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) na 3 rowne czesci .
a) S=(\(\displaystyle{ \frac{2-4}{2}}\),\(\displaystyle{ \frac{4+6}{2}}\))
S=(\(\displaystyle{ \frac{-6}{2}}\),\(\displaystyle{ \frac{10}{2}}\))
S=(-3;5)
Dobrze ?
I mam duzy problem z b) nawet nie wiem jak sie do tego zbrac a przygotowuje sie do jutrzejszego spr .
Wspolrzedne punktu P i R dzielace odcinek na 3 rowne czesci
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Wspolrzedne punktu P i R dzielace odcinek na 3 rowne czesci
b)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\overrightarrow{AB}=\overrightarrow{AP}}\) (analogicznie dla R)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\overrightarrow{AB}=\overrightarrow{AP}}\) (analogicznie dla R)