Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania o następującej treści:
W trapezie równoramiennym, który nie jest równoległobokiem, ramię ma długość 7 cm, a przekątna 8 cm. Oblicz długości podstaw trapezu wiedząc, że odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 4 cm.
Trapez nie będący równoległobokiem
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Trapez nie będący równoległobokiem
Nie nigdy.florek177 pisze:trapez nigdy nie będzie równoległobokiem - sprawdź treść.
Co do zadania - poprowadź wysokość z wierzchołka kata rozwartego - szukaj trójkata prostokatnego o danych dwóch bokach - z tego się zaczyna.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Trapez nie będący równoległobokiem
Mam pytanie, gdzie tutaj masz podane 2 długości boków trójkąta prostokątnego ? Rysunek wygląda tak:
Wiemy jedynie, że:
\(\displaystyle{ a+b = 8}\)
\(\displaystyle{ d = 8}\)
I tyle, jedynie można jeszcze wyliczyć 2 bok tego trójkąta prostokątnego przy pomocy zmiennej a, jednak wtedy będę 2 niewiadome w Pitagorasie, mógłby ktoś napisać, jak to zrobić ?
Pozdrawiam.
Wiemy jedynie, że:
\(\displaystyle{ a+b = 8}\)
\(\displaystyle{ d = 8}\)
I tyle, jedynie można jeszcze wyliczyć 2 bok tego trójkąta prostokątnego przy pomocy zmiennej a, jednak wtedy będę 2 niewiadome w Pitagorasie, mógłby ktoś napisać, jak to zrobić ?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Trapez nie będący równoległobokiem
Mam podany kawałek (b) ten po prawej stronie.lolks123 pisze:Mam pytanie, gdzie tutaj masz podane 2 długości boków trójkąta prostokątnego ?
Poprowadź drugą przekątną - tą co masz wykasuj.