Bardzo prosze o pomoc:)
Wysokość trapezu jest równa 4 cm. Odcinek łączący środki jego ramion ma długość 8 cm. Oblicz pole tego trapezu.
Trapez. Obliczenie pola na podstawie wysokości i odcinka...
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Trapez. Obliczenie pola na podstawie wysokości i odcinka...
Odcinek łączący środki ramion trapezu jest średnią arytmetyczną podstaw, a więc
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=8 \Rightarrow a+b=16}\)
Teraz można obliczyć pole.
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=8 \Rightarrow a+b=16}\)
Teraz można obliczyć pole.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Trapez. Obliczenie pola na podstawie wysokości i odcinka...
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} = 8 /*2}\)
\(\displaystyle{ a+b = 16}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{16*4}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = 32cm^2}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a+b = 16}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{16*4}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = 32cm^2}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
Trapez. Obliczenie pola na podstawie wysokości i odcinka...
Dziękuję niezmiernie jeszcze jedno zadanie troszke trudniejsze.
Rysunek:
Punkt E jest punktem przecięcia przekątnych trapezu ABCD. Uzasadnij ze:
1) trójkąty ABE i CDE sa podobne.
2) pola trójkątów AED i BEC sa równe
Rysunek:
Punkt E jest punktem przecięcia przekątnych trapezu ABCD. Uzasadnij ze:
1) trójkąty ABE i CDE sa podobne.
2) pola trójkątów AED i BEC sa równe